silver star silver star Een hulpje in huis
Speeltje opruimen

De hond ruimt een speeltje op in een mand of krat.

Het is natuurlijk erg leuk en handig als jouw hond zijn eigen speelgoed netjes op kan ruimen. Daarom gaan we deze maand aan de slag met ‘speeltje opruimen’. Om met deze oefening bezig te gaan moet de hond geleerd hebben om een speelgoedje terug te brengen en om zijn hoofd ergens in te steken. ‘Hoofd in’ was vorige maand ‘de trick of the month’ en hier kun je lezen hoe je dat aan kunt leren.

Stap 1: oefen een aantal keer dat de hond zijn speelgoedje naar je terug brengt. De hond hoeft het speeltje niet aan te geven als hij het speeltje maar los laat ergens bij je in de buurt. Als dit goed gaat, dan leg je het speeltje weg en oefen je een aantal keer dat de hond zijn hoofd in het teiltje steekt.

Stap 2: gooi nu het speeltje weg en hou het teiltje vast. Als de hond bij je in de buurt is, dan hou je het teiltje onder hem en geef je hem het commando dat hij zijn hoofd in het teiltje moet steken. Als de hond zijn hoofd in het teiltje steekt, dan geef je het commando ‘los’ als de hond dit kent of je clickt. Meestal laten honden hun speelgoed los wanneer ze de clicker horen omdat ze een voerbeloning verwachten. Wanneer het speeltje in het teiltje valt of er net naast, dan beloon je de hond door een voertje in het teiltje te gooien. Door te belonen in het teiltje, is de kans groter dat de hond volgende keer weer naar het teiltje gaat. Beloon eerst elke poging waarbij het speeltje in de buurt van het teiltje valt. Als dit goed gaat, dan beloon je alleen voor een speeltje in het teiltje.

Sommige honden vinden hun speelgoed te leuk en willen het daarom niet loslaten. Is dit het geval,  doe deze oefening dan eerst met iets wat de hond minder leuk vindt (zoals een schoon verfrolletje of apporteerblok).

Stap 3: leg het teiltje op de grond en oefen een paar keer dat de hond zijn hoofd in het teiltje steekt. Herhaal stap 2 maar hou het teiltje nu niet meer onder de hond maar zet het op de grond. Als de hond niet naar het teiltje loopt maar naar jou, dan kun je het teiltje vlak voor je op de grond zetten. Als dit goed gaat, dan zet je het teiltje op verschillende plekken neer, ook wat verder van je weg. Beloon elke keer wanneer het speeltje in het teiltje valt.

Stap 4: vervang het teiltje nu voor de speelgoedmand van de hond of een kratje. Oefen eerst dat de hond zijn hond in de mand steekt en ga dan verder met het opruimen.

Stap 5: leer de hond niet één maar meerdere speeltjes op te ruimen.

Veel plezier!