gold star gold star Promovendus

Als promovendus kan jouw hond een doctorstitel behalen. Om in aanmerking te komen voor een doctorstitel moet jouw hond eerst een universitair diploma op zak hebben. Om te promoveren moet jouw hond niet alleen heel breed zijn opgeleid maar je hond moet ook (samen met jou) een show weg kunnen geven. De hond moet in de volgende vijf onderdelen zijn kennis en talenten laten zien:

1. Werken op afstand
De hond doet zes oefeningen naar keuze op een afstand van zo’n zeven meter.

2. Stemcommando’s
De hond doet zes oefeningen naar keuze met alleen een stemcommando. De baas mag geen lichaamssignalen geven.

3. Lichaamssignaal.
De hond doet zes oefeningen naar keuze op alleen lichaamssignaal. De baas mag geen geluid maken.

De oefeningen voor de eerste drie onderdelen mag je zelf kiezen. Voor de eerste drie onderdelen mag je dezelfde oefeningen gebruiken (bijv. een af op afstand, een af met alleen een stemcommando en een af met alleen een lichaamsignaal) maar dit hoeft niet.

4. Extra oefeningen
De hond laat uit elke van de zes categorieën een extra gevorderde oefening zien. Deze oefeningen kun je zelf bedenken of je kiest ze uit de opleiding universiteit. Het is niet de bedoeling dat je een oefening kiest die de hond al eerder heeft gedaan voor een ander diploma.

5. Show
De hond (en de baas) geeft een show weg van minimaal een minuut. Het belangrijkste hierbij is dat zichtbaar is dat jouw hond plezier heeft in het uitvoeren van de oefeningen. In de show gaat het dus niet alleen om de moeilijkheidsgraad, er mogen ook makkelijkere oefeningen in gebruikt worden. Hoe je de show in wilt vullen mag je zelf bedenken. Hieronder zijn enkele voorbeelden gegeven die je kunt gebruiken. De hond mag tussendoor worden beloond zolang het niet te veel de aandacht afleidt van de show. Het belangrijkste is dat het leuk is om naar te kijken. De show dient achter elkaar gefilmd te worden maar als je van plek wilt veranderen, dan mag de camera wel worden stopgezet.

Voorbeelden:
- Je laat zien dat je hond een hulphond is: de hond doet meerdere klusjes in huis.
- Je laat zien dat je hond kan acteren: de hond speelt een scène uit een film na.
- Je laat zien dat je hond  in een circus kan werken: de hond klimt over objecten heen en doet balansoefeningen.
- Je laat zien dat je hond kan dansen: de hond volgt in verschillende posities op muziek of doet verschillende oefeningen passend bij de muziek.
- Je laat zien hoe sportief je hond is: de hond doet achter elkaar verschillende sporten, zoals voetbal, basketbal, volleybal enzovoorts.

 

download dit overzicht als pdf