silver star silver star Muzikale en dansende honden
Pootje kruisen

De hond legt zijn ene voorpoot over de andere voorpoot heen.

Aanleren

Voorkennis: voor deze oefening moet de hond al geleerd hebben om een poottarget aan te raken met een poot.

Stap 1: neem een poottarget. Een onderzetter voor een kopje werkt vaak goed. Voor kleine hondjes is het beter om de onderzetter wat kleiner te maken. Je kunt ook uit dik karton een rondje knippen voor een poottarget.

Stap 2: herhaal de oefening met het aanraken van de poottarget maar oefen dit alleen met één poot (de rechter- of de linkerpoot). Hou hierbij de poottarget dicht bij de uitgekozen poot. Zo is het voor de hond duidelijk welke poot hij op het target moet zetten. Beloon de hond niet als hij de andere poot op het target zet. Zodra de hond weet dat alleen de uitgekozen poot een beloning oplevert, dan ben je klaar voor de volgende stap.

Stap 3: nu ga je oefenen met het aanraken van de poottarget terwijl de hond ligt. Beloon weer alleen de uitgekozen poot. De meeste honden snappen snel dat ze het target ook aan kunnen raken terwijl ze liggen. Lukt dit niet ga dan terug naar de staan, probeer het daarna in de zit en als dit lukt ga je weer naar de af. Beloon zo nodig elke beweging van de goede poot. Stap 4: tot nu toe heb je het poottarget dicht bij de goede poot gehouden. Nu ga je het target heel langzaam verschuiven naar de andere poot, eerst een halve cm van de poot weg en daarna steeds dichterbij de andere poot.  Als dit goed gaat leg je het target op de andere poot. De hond legt daardoor zijn ene op zijn andere poot. Leg daarna het target naast de andere poot, zodat de hond zijn ene poot helemaal over zijn andere poot heen legt.

Stap 5: als de hond zijn pootjes kan kruizen met het target voeg dan het commando toe, bijvoorbeeld ‘cross’. Oefen dit een tijdje zodat de hond precies weet wat de bedoeling is. Hierna kun je het af en toe zonder target proberen. Lukt dit niet, maak dan het target in stapjes kleiner (door er telkens een stukje vanaf te knippen) tot er niets meer van het target over blijft.

Veel plezier!