silver star silver star Muzikale en dansende honden
Springen over arm

De hond springt over de arm van de baas heen.

Uitdaging! Leer je hond om over beide armen heen te springen terwijl hij rondjes om je heen loopt.

Aanleren van deze oefening
Voorkennis: de hond moet over een hindernis kunnen springen. Het is ook handig als de hond even kan blijven.

Stap 1: voor deze oefeningen neem je een lange stok of een horde van een hindernis en ga je op een meter afstand van een muur zitten (je kijkt hierbij niet naar de muur maar een kwartslag weg). Je houdt de stok tegen de muur. Vraag de hond eerst om te blijven op een paar meter van de stok vandaan. Lok daarna de hond met je hand die het verst van de muur is over de stok. Als de hond over de stok is gesprongen beloon je.

Stap 2: als de hond zonder twijfel over de stok springt dan kun je je arm uitsteken op gelijke hoogte van de stok. De hond springt dan over de stok en je arm heen. De stok raakt nog steeds de muur en je lokt de hond nog steeds met je andere hand over de stok heen. Je kunt nu ook het commando geven (bijvoorbeeld spring) net voordat je de hond met je hand over de stok heen lokt.   

Stap 3: maak de stok steeds kleiner door de stok van de muur weg te schuiven. Op een gegeven moment heb je alleen nog je hand tegen de muur en kan de stok helemaal weg. Het is nu ook het moment om je hond steeds minder te lokken met je andere hand zodat de hond het stemcommando  gaat leren.

Stap 4: wanneer de hond precies weet dat hij over je arm moet springen dan kun je iets verder weg van de muur gaat zitten. Je hand raakt de muur nu niet meer aan. Eerst houd je je hand zo’n 10 cm van de muur vandaan en langzaamaan ga je steeds verder van de muur zitten. Op een gegeven moment heb je de muur helemaal niet meer nodig. Bouw nu ook het handsignaal volledig af zodat je de hond niet meer met je hand hoeft te lokken maar alleen nog het stemcommando nodig hebt.

Veel plezier!